Ремонтът на бул. "Дондуков" тормози столичани със силен шум

Децибелите надхвърлят значително допустимите норми

Огромни задръствания се образуваха още в първите дни на ремонта на бул. "Дондуков" в София, съобщава България он еър. Релсовият път и старите павета са подменят, но освен затруднения трафик възниква и друг проблем пред столичани - шумът.

"Допустимата норма съгласно наредба номер 6 за централни градски части е 60 децибела. При наличие на трамваен транспорт нормата е 65 децибела. В момента трамваят е спрян, затова приемаме ограничението до 60", обясни управителят на фирма, която замерва нивата на шума Петър Събев. Той увери, че уредът е калибриран и показва реалните стойности на шума в момента, които се оказаха значително по-високи - над 70-80 децибела. Експертът отбеляза, че шумът достига до 90 децибела, когато по булеварда минават трамваи.

"Паважът трябва да се смени с асфалт, защото паветата допускат голям шум при съприкосновение с автомобилите. Шумът от паважа е най-силен. Има твърде много живущи и би било редно да се намали нивото на шума в допустимите граници, за да може хората да почиват спокойно", коментира Петър Събев.