Каракачанов: Хората от армията заслужават уважението на цялото българско общество

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди 9 военнослужещи от състава на ВМС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес, 15 юни, 9 военнослужещи от състава на ВМС, участвали в операцията за спасяване на екипажа на вертолет „Пантер“. Той ги отличи за решителни професионални действия и проявена смелост при спасяване на човешки живот на море.  Церемонията се проведе в Щаба на ВМС и в нея участва началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

„Лесно е да служиш в армия, в която има добро заплащане и модерна техника. Героизъм е да служиш в армия, в която десетилетия наред проблемите са пренебрегвани и оставяни на заден план“, каза в обръщението си към личния състав на ВМС министър Каракачанов.   „Военнослужещите от Българската армия не служат за високо заплащане, а в името на сигурността,  защитата и славата на България“, подчерта той и заяви, че хората от армията заслужават уважението на цялото българско общество.

С награден знак „За вярна служба под знамената“- І степен беше отличен командирът на военно формирование 54 950 - Бургас флотилен адмирал Мален Чубенков, с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – II степен за офицери - командирът на аварийно-спасителния отряд във военно формирование 28 580 - Варна капитан III ранг Боян Добрев, с почетен знак на МО „Свети Георги“ – III степен за офицери - лекарят капитан д-р Христо Петров и инструктор-водолазът на фрегатата „Дръзки“ старши лейтенант Димитър Бахчеванов, със знак на Министерството на отбраната - старшият инспектор-пилот в Щаба на ВМС подполковник Милен Хинтоларски. Наградени с награден знак „За отлична служба“ – II степен бяха и старшините I степен Калин Стоянов и Тодор Хараламбиев – водолази  на спасителен кораб от състава на  военно формирование 28 580-Варна. Матросите 3-ти клас Андрей Мутафов и Живко Илиев - водолази на спасителен кораб от състава на същото формирование, бяха отличени с щик – нож „АК“ – 47.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев връчи предметни награди на четирима офицери от военните формирования на ВМС във Варна и Бургас, отличили се по време на спасителните действия.  

По-рано днес министър Каракачанов и генерал-лейтенант Боцев посетиха двамата военнослужещи от екипажа на вертолет „Пантер“, които са на лечение във Военноморската болница и се възстановяват успешно. Посещението им във Варна продължи със срещи с личния състав на Пункта за базиране, морската вертолетна авиобаза „Чайка”, както и с екипажите на минен ловец „Цибър” и фрегатите „Смели” и „Дръзки”.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия