Намалят цената на храната в училищните столове на Тервел със субсидия

Единствено училището в село Безмер не предлага столово хранене

Община Тервел ще намали цената на храната в училищните столове със субсидия от общинския бюджет. Мярката ще бъде обсъдена на предстоящото заседание на общинския съвет на 29 юни, съобщава БТА.
Кметската управа предлага да подпомогне училищата и семействата с по 0.50 лева за порцион на ден. Въпреки ограничения си бюджет общината може да задели около 30 000 лева през 2017 година, за да могат училищата да привличат и задържат учениците и с добри условия за хранене, посочва заместник-кметът Диана Илиева.
В средното училище "Йордан Йовков" в Тервел, което е най-голямото в общината, се приготвят средно по 104 порциона дневно като стойността на храната и режийните разноски се поемат изцяло от родителите. Хранителните продукти се доставят с обществена поръчка, възложена от общината, информират от кметската управа. Децата не заплащат такса за обяд в основното училище "Д-р Петър Берон" в село Коларци, като стойността на храната се поема изцяло от учебното заведение. Режийните разноски са за сметка на общината, тъй като обядът се приготвя в Центъра за социални услуги в селото. Столово хранене е осигурено и в училищата в селата Зърнево, Орляк, Нова Камена, Каблешково. Единствено училището в село Безмер не предлага столово хранене, тъй като не разполага с база за приготвяне на храната. Общината вече подготви проект за преустройство на сградата на здравна служба в Център за социални услуги, където ще се приготвя обяд и за учениците, посочват от кметската управа.