Каракачанов: Не сме затворили темата за казармата

Трябва да бъдат увеличени и часовете по военно обучение в училищата

Темата за наборната военна служба не е затворена. Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в отговор на въпрос от народния представител Антон Кутев относно възстановяването на наборната военна служба, предаде Агенция „Фокус”.

Каракачанов припомни, че предложението за връщане на наборната военна служба бе разгледано от предходния парламент, но БСП не са го подкрепили в пленарна зала. Според него мнението на всички професионални военни е било, че страната ни не е трябвало да бърза с отмяната на наборната служба.

„Темата трябва да се развива, вероятно ще стигнем до там, но не сме готови с конкретните предложения, разчети и т.н.”, обясни военният министър. Красимир Каракачанов и подчерта, че наборната военна служба съществува в държави като Швеция, Австрия, Швейцария, Гърция, Турция и др. По думите му трябва да бъдат увеличени и часовете по военно обучение в училищата.

„Сега в момента има 5 часа по военна подготовка. Едно учебниче, с 5 урочета – абсолютно теоритични. Ние е смятаме, че тези часове трябва да се увеличат. Дали 15 или 20 е въпрос на разговори с Министерство на образованието”, обясни министър Каракачанов.

По време на парламентарния контрол министърът на отбраната заяви още, че никой няма намерение да зачерква авиацията.

По темата за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия Каракачанов каза, че трябва да се търси консолидация. „При 10 души випуск бойна авиация, за какъв униврситет говорим в момента?!“, коментира Каракачанов.