Пролетните култури в Добричкия регион се развиват много добре

С осигурени запаси от влага, според учен

Пролетните култури в Добричкия регион, който е сред най-големите производители на слънчоглед и царевица в страната, се развиват много добре, с осигурени запаси от влага, съобщи на БТА проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. През тази стопанска година зърнопроизводителите в областта отглеждат над 823 000 декара с маслодайната култура и около 939 000 декара с царевица.
След падналите юнски дъждове влагата в някои райони в Добричко достига около 60 литра на квадратен метър, каза професор Киряков. По думите на учения проливните валежи са напоили чернозема, когато посевите са били вече достатъчно развити, с много зелена маса, което възпрепятства изпаряването на влагата.
Слънчогледът е в начална фаза на цъфтеж и през идващата седмица, когато се очаква понижаване на температурите, опрашването ще се извърши при добри условия, коментира проф. Киряков. Според учения царевицата също се развива в срок - посевите са в началото на т. нар. изметляване.
Високите температури в края на юни са благоприятни за нормалното зреене на пшеницата, добави завеждащият "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в научната база. Би било опасно, ако преди жътвата паднат проливни дъждове, защото могат да предизвикат полягане на растенията, или т. нар. вторично заплевяване на масивите, каза проф. д-р Иван Киряков. Масовата жътва в региона се очаква да започне на 10 юли, съобщава БТА.