"Дни на класиката в Балчик" подава ръка на младите

Събитието ще започне на 22 юли с най-младите цигулари Мартин и Александър Зайранови

Осмото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик" събира отново край морето меломани от цял свят, за да ги срещне с най-добрите образци на музикалната култура. Събитието ще започне на 22 юли с реверанс към най-младите. Цигуларите Мартин и Александър Зайранови ще открият Дните на класиката, съпроводени от състава на Варненската филхармония. Музикалният им талант ще блесне на сцена "Мистрал", давайки пътека за поредица от срещи с магично артистично присъствие на някои от най-изявените творци от родния подиум.

В очакваната с нетърпение музикална седмица публиката ще се наслади на изпълнителското майсторство на Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Деница Димитрова - арфа, младата духова формация "Солид брас", македонското трио "Ад Либитум", Люси Дяковска с Държавна опера Бургас и изкуството на мюзикъла, Хора и оркестъра на Софийската филхармония.

Организаторът Фондация "Академия класика" акцентира тази година върху поетата от нея инициатива за събиране на средства за закупуване на концертен роял за "Мелницата" в Балчик. Кампанията Piano 24 ще привлече всички към идеята на специалния Пиано ден, който ще бъде на 25 юли. Акцент ще са отново младите български музиканти. "Приказки край пианото" ще събере най-малките почитатели на музиката и клавирното изкуство в утрото на деня, посветен на пианото. Творчески размах с четка ще има всеки, който пожелае да участва в "Рисунки на клавиши" по крайбрежната алея. Вечерният концерт ще бъде отново клавирен и поверен на младите Констанца Дюлгерова и Надежда Цанова, подкрепени от Петър Македонски - тромпет и "Софийски солисти".

Фондация "Академия класика" възстановява традицията по време на фестивала известни музикални педагози да обучават ученици и студенти от наши и европейски училища и университети. Едноседмичен майсторски клас тази година ще има професор Борислава Танева, чиито уроци ще се проведат в новата концертна зала на "Мелницата". Една от фестивалните вечери е посветена на нейните ученици.

И тази година фестивалът "Дни на класиката в Балчик" се организира с финансовата подкрепа на Община Балчик и ще премине под патронажа на кмета Николай Ангелов.