М. Маринов: Водачите не се съобразяват с пътната обстановка

Успокоявам се като наблюдавам, че хората от Асеновград осъзнават, че не трябва да се стига до етнически конфликт

Въпреки патрулите и сигнализацията в района на Ихтиман, голяма част от водачите въобще не се съобразяват с това предупреждение. Карат агресивно, някои даже без включени светлини. Това заяви в ефира на бТВ главният секретар на МВР Младен Маринов. По думите му снощи е въведена сигнализация в района на тежките катастрофи от преди два дни, защото е имало ново задимяване – мъгла, примесена с дим от сметището на Ихтиман.

„Водачите трябва да се съобразяват с пътната обстановка, тъй като замъгляването се вижда от далечно разстояние”, смята Маринов. Той добави, че органите на МВР са реагирали бързо на всички получени сигнали за верижните катастрофи.

„Действията ни бяха напълно адекватни. Прокуратурата продължава работата”, допълни Маринов.

Главният секретар на МВР коментира и темата с Асеновград. „Успокоявам се като наблюдавам, че хората от Асеновград осъзнават, че не трябва да се стига до етнически конфликт, въпреки че в началото темата Асеновград доста се насочи в тази посока”, каза Маринов.

По думите му на протеста миналата неделя са присъствали много провокатори, но въпреки това присъстващите не са допуснали да се стигне до ескалация на напрежението. „Благодаря на хората, че много бързо усетиха, че са провокирани. По-голямата част проведоха мирен протест”, допълни Маринов.

Той посочи като пример за провокатор Петър Низамов – Перата, който вчера остана в ареста, след като удари оператор на бТВ по време на протеста в Асеновград от неделя. „Този човек ен зачита полицейските служители, той посяга и на хора, които отразяват обективно събитията”, категоричен е Маринов. Главният секретар поясни, че Перата е бил задържан умишлено по-късно, за да не предизвика арестът му допълнителна ескалация на напрежението сред протестиращите.

Маринов твърдо отрече да има двоен аршин в системата на МВР когато става въпрос за сигнали, свързани с ромските махали. „Стремим се да бъдем обективни и да прилагаме закона еднакво за всеки”, допълни Маринов. „Във всички зони се провеждат специализирани операции, голяма част от тях не се отразяват”, поясни още той, като разкри, че вчера е имало спецоперации в Пазарджик, Враца, Монтана и Роман.

За идната неделя в Асеновград отново се готви голям протест. Маринов поясни, че вече е създадена нужната организация.

„Няма противопоставяне на тема заплатите на служителите, но постигането на тези цели трябва да стане в рамките на един диалог и разбиране на ситуацията в държавата. Не трябва да се извиват ръце, а да се говори по темата и да се направи пътна карта”, обясни главният секретар по повод протестите на служители от системата на МВР с искания за по-високи заплати от тази година.

„Въпросът за увеличението на заплатите е въпрос, който касае правителството – там се гледат параметрите в страната. Не може да има увеличение, ако няма обезпеченост”, категоричен е Маринов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен