Световни рекорди в Пловдив – целта пред американските гребци

Важна е обаче цялата мотивация и усърдната работа по цялото трасе от 0 до 2000 метра

Един от най-големите отбори, имащи и най-високи цели – това е тимът на САЩ за Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. в Пловдив. Американците са с пълен отбор – ще участват във всички 21 дисциплини, в които ще се излъчват шампиони. Около 80 гребци са разпределени в тези 21 американски лодки. Предлагаме ви интервю с Уесли Инг, треньор на американските отбори за жени.
- Какви са целите на американския отбор по гребане на Световното първенство в Пловдив?
- Надяваме се да спечелим много медали. Надяваме се, че ще имаме шанс в категориите осморка жени, осморка мъже, двойка жени, скиф жени. Също така друга наша цел е да развием състезателите си за следващите олимпийски игри през 2020 и 2024 година. Мисля че шампионатът под 23 години е важен за развитието на американските гребци. Ние сме много горди да дойдем и да представляваме държавата си. Надяваме се да се състезаваме бързо, но също така знаем, че има още много, което може да се постигне по нататък.
- Как оценявате трасето, качеството на водата и условията за гребане?
- Бих казал, че условията са много честни за всички отбори. Организацията  на гребането в канала  е много удобна за ползване от гребците. Намирам гребния канал в Пловдив като много лесен за трениране, лесен за състезаване и определено лесен за наслаждение от публиката на отличното гребане.
- Разкажете ни за състезателките, които тренирате…
- Тренирам момичета от американски университет в Пенсилвания и начинът, по който учим нашите гребци, много от които са в колеж, е да им предадем най-добрите технически умения. Гребците в отбора са между 19 до 22 години.
- Колко време се подготвяха американските състезатели, за да дойдат на това състезание?
- Ние сме заедно от 4 юни, което значи около шест до седем седмици. Но националните състезатели са тренирали заедно и предишни лета, само че в различни лодки и с различни партньори в лодката. На последните ни общи тренировки в САЩ окончателно формирахме екипите на всяка една лодка.
- За да стане едно момиче ваш състезател, колко километра трябва да измине?
- По принцип те гребат между 30 до 40 километра на ден. Не съм изчислявал колко прави това за една година, просто са твърде много, за да бъдат преброени. Ритъмът на тренировките обаче не е еднакъв. Основно: почиваш, когато имаш нужда или продължаваш, ако нямаш нужда от почивка.
- Как бихте определили силните страни на вашите състезателки? С какво те са по-добри от конкурентите си?
- Мисля, че нашата сила е в това, че всички състезатели са много фокусирани и много мотивирани да се докажат на Световното първенство по гребане в Пловдив. Силни сме с вече натрупания опит от големи състезания и че за толкова кратко време успяхме да съберем нов отбор.
- Как мотивирате своите състезателки?
- Ние ги молим да се състезават за самите себе си, да се състезават за хората, за които ги е грижа, и да останат фокусирани върху дадената задача, да не мислят за нищо друго, което може да ги разсее.
- Имате ли силен финален спринт?
- Ще го разберем на състезанията, защото всички искат да са най-бързи на финалните метри. Важна е обаче цялата мотивация и усърдната работа по цялото трасе от 0 до 2000 метра. Това създава печеленето и губенето, а не само финалният спринт. Условията на трасето в Пловдив са такива, че очаквам отлични резултати за американските гребци. Ако вятърът духа в правилната посока, със сигурност ще постигнем световен рекорд.