Борис Йотов пети на Световното по гребане в Пловдив

България завърши с 5-то място Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години

България завърши с 5-то място Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което се провежда в Пловдив.
Борис Йотов направи много силна финална гонка, но жестоката конкуренция не му позволи да се пребори за отличие и той завърши на 5-та позиция.
Световен шампион стана Тревор Джоунс от Канада пред Кайл Шонби (ЮАР) и Натан Вержицки-Жимчик (Пол).
„Доволен съм от участието си във финала и гребането си в него. Малко съм разочарован, че не успях да се преборя за медал, но това ще ме стимулира да работя още по-упорито”, заяви Йотов.
Десислава Георгиева завърши трета в Б финал на дамския скиф, след като в послените метри беше изпреварена от Золанта Гадани (Унг) и се нареди 9-та в крайното класиране на дисциплината.
В другия Б финал с българско участие двойката скул Рангел Кацарски и Марио Симеонов завърши на 5-то място и се нареди на 11-та позиция в класирането.
Всички медалисти от Световното първенство поставиха автографите си върху „лодката на приятелството”, която завинаги ще пази спомена и емоциите от приключилия шампионат.
Върху лодката вече стои и подписът на президента на Международната федерация по гребане (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан и неговото послание „Благодаря ти, Пловдив”.
„Поздравления за отличната работа, която свърши организационният комитет. Всичко премина повече от добре и това е огромна крачка към шампионата на планетата за мъже и жени през идното лято”, заяви Ролан.
Шефът на ФИСА връчи почетните медали на честта на рейс директора на състезанието Румян Христов и на генералния секретар на организационния комитет Даниел Христов. Председателят на организационния комитет Иван Попов пък предаде знамето на ФИСА на следващия домакин на Световно първенство за мъже и жени до 23 години – Познан.

В класирането по медали на първо място убедително е Италия с 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови пред Холандия (3 зл., 1 ср.) и Великобритания (2 зл., 2 ср., 1 бр.).Снимка на Деня

Щрихи от Плевен