Загинали и ранени след демонстрации на крайнодесни активисти в САЩ

Полицията е използвала сила, за да разпръсне демонстрантите

Най-малко трима души загинаха и над 30 бяха ранени вчера в американския град Шарлотсвил в щата Вирджиния, където избухнаха ожесточени сблъсъци между националисти и антирасисти, съобщиха световните агенции.

Тридесет и две годишна жена загина и 19 души бяха ранени, когато кола се вряза в група демонстранти в центъра на Шарлотсвил. Двама полицаи загинаха в катастрофа на хеликоптер в гориста местност край града, която не е ясно дали е инцидент, или е свързана с вчерашните безредици, при които бяха ранени още 15 души.

Заповед на градската управа за премахването на паметник на генерал, предвождал силите на Юга в Американската гражданска война, стана повод за многолюден протест на националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса.

Полицията е използвала сила, за да разпръсне демонстрантите, а губернаторът на Вирджиния обяви в града извънредно положение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди насилието. Той написа в Туитър, че нацията трябва да покаже единност и да осъди всичко, зад което стои омраза. Няма място за такова насилие в Америка, подчерта той.

Първата дама Мелания Тръмп също призова участниците в ожесточените сблъсъци да прекратят насилието. Отново в социалната мрежа, тя заяви, че страната насърчава свободата на словото, но хората трябва да общуват без омраза в сърцата си. Насилието не води до нищо добро, апелира съпругата на президента.