Карта на природни и исторически забележителности ще бъде подготвена в община Добричка

Подготвя се идеен проект за изграждане на музеи на открито

Карта на най-популярните природни и исторически забележителности ще бъде подготвена в община Добричка, предвижда програма за развитието на туризма в региона до 2020 година, която общинският съвет прие на днешното си заседание.
В туристическия маршрут, който ще привлича природолюбители и ценители на старините, се очаква да бъдат включени двайсетина обекта. Батовската долина - единствената планина под равнина в българската природа, защитената зона "Чаиря" - едно от малкото запазени пасища в Добруджа с полуестествена степна растителност, защитената местност "Орлова могила" с находища на див божур са сред забележителностите, които ще бъдат популяризирани. Ще бъдат поставени информационни табели и за живописните ждрела на Суха река със скалните манастири, за карстовата пещера в местността "Крали Маркова стъпка" и други.
На картата ще фигурират и антични и средновековни крепости край селата Долина, Камен, Ново Ботево, Прилеп, археологическият комплекс в местността "Славната канара", както и Каралезката чешма край село Стефан Караджа, описана от Йордан Йовков в "Песента на колелетата".
В рамките на туристическата програма общината ще подготви и идеен проект за изграждане на музеи на открито.