Захариева разговаря с премиера и президента на Черна гора

Визитата е част от Балканската обиколка на първия ни дипломат

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с президента на Черна гора Филип Вуянович и с министър-председателя Душко Маркович днес в рамките на двудневното си посещение в Подгорица, предаде пресслужбата на външното министерство.

"Черна гора може да бъде добрият пример в региона. На всяка среща с политическите лидери на Европа нашият премиер г-н Бойко Борисов казва колко е важно разширяването на Западните Балкани", изтъкна Захариева по време на разговора си с президента Вуянович. "Важно е да покажем на младите хора, че тук ще имат перспектива за добър живот, за да останат в своите държави", каза още тя.

Президентът Вуянович благодари за безрезервната подкрепа на България за приемането на Черна гора в НАТО и добави, че разчитат на България и през бъдещото ни Председателство на Съвета на ЕС. "Премиерът Борисов е прав - длъжни сме да използваме всички възможности за подобряване на отношенията и икономиките в региона. Много добър пример за останалите държави бе договорът с Македония, който г-н Борисов подписа с премиера Заев", изтъкна Вуянович.

"Трябва да покажем, че сами можем да решаваме отворените въпроси помежду си и това е един от примерите за това", изтъкна Захариева.

Българският вицепремиер и президентът на Черна гора обсъдиха редица въпроси от международния дневен ред, както и актуалната политическа ситуация в региона в светлината на европейската перспектива на страните-кандидатки.

Премиерът Душко Маркович представи на министър Захариева действията, които предприема неговият кабинет за икономическа стабилизация на страната, преодоляване на финансовите проблеми и привличане на повече инвестиции в инфраструктурата и енергетиката, като подчерта, че присъединяването на Черна гора към НАТО според него ще доведе още повече инвеститори. Българският първи дипломат подкрепи думите му, че никой не би развивал бизнес в държава, която не смята за сигурна.

"Искам да ви предам поздрави от премиера Борисов. Имах много ползотворни срещи с вашите министри и очаквам отличните ни отношения да станат още по-практични", каза Захариева. Тя поздрави черногорското правителство за бързината в отварянето на преговорните глави и изпълнението на техническите критерии за присъединяване към Европейския съюз. Захариева и Маркович се договориха да подкрепят организирането на двустранен бизнесфорум, за да може българските компании да се запознаят с възможностите за инвестиции в Черна гора. Маркович покани колегата си Борисов на визита в Подгорица.

Двудневното посещение на министър Захариева включваше още срещи с вицепремиера и министър на правосъдието Зоран Пажин, с министъра по европейските въпроси Александър Андрия Пейович и с министъра на външните работи Сърджан Дарманович.

На разговора с вицепремиера Пажин бе обсъдена правосъдната реформа в Черна гора, която до известна степен припокрива българския модел на устройство на съдебната власт. Към съдебния съвет в Черна гора обаче няма независим инспекторат, а дисциплинарните производства се разглеждат от специализирана комисия от членове на съвета. Захариева и Пажин се разбраха след избирането на новия Висш съдебен съвет в България да организират среща за обмяна на опит между двете "правителства" на съдебната власт.

Министърът по европейските въпроси Пейович запозна подробно Захариева със състоянието по преговорните глави, както и с очакванията от предстоящия доклад на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона в Черна гора през ноември т.г., от който зависи отварянето на още три нови глави до края на годината.