Захариева поздрави всички българи по света за Деня на Съединението

С чувство на национална гордост поздравяваме всички български граждани, в която и част на света да посрещат този паметен ден

Днес отбелязваме един от най-значимите празници в българската история – Съединението. Събитието, обединило около каузата си политически опоненти, интелектуалци и общественици, и цялото общество, е символ на стремежа ни както за обединение, така и за пълна принадлежност към европейската култура и цивилизация. Това обръщение направи външният министър Екатерина Захариева в сайта на МВнР.

С този смел държавно-политически акт, преодолявайки различията в името на общия идеал, българските държавници изпълват със смисъл и на дело окачения още през 1884 г. наслов на Народното събрание – „Съединението прави силата“. Това мото е основополагащо за българската държавност. То ще бъде мото и на Съвета на Европейския съюз по време на българското председателство и днес е наша отговорност да го изпълним, градейки бъдещето с нашите партньори в предизвикателните условия, пред които е изправена международната общност.

С чувство на национална гордост поздравяваме всички български граждани, в която и част на света да посрещат този паметен ден.
Честит празник!