Народните представители от ГЕРБ-Пловдив област честваха Съединението в град Съединение

Тържеството завърши с вечерна проверка и 10 минутна пищна заря

Народните представители Константин Попов, Христо Грудев, Младен Шишков и Запрян Янков, областният координатор Розалин Петков, общинският ръководител на ГЕРБ - Съединение Петя Червенакова, общински съветници от ГЕРБ, областното ръководство на Жени ГЕРБ Пловдив област  – Евелина Апостолова и Катя Алова честваха  132-та годишнина от Съединението на  Източна Румелия с Княжество България в Съединение. От тук, от Голямо Конаре, четата на Чардафон Велики тръгва към Пловдив, за да може на 6-ти септември, с помощта на пловдивския гарнизон, да изпълни едно от „най-дръзките и достойни събития“ в развитието на българската държава.  

„В тези съдбовни дни българите от двете страни на Балкана задружно са извикали „Да живее Съединението!“ и са доказали, че можем да разчитаме на собствените си сили, че когато сме единни и стоим на страната на правдата, няма невъзможни неща, коментира генерал Константин Попов. 

Официален гост на честването бе председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Представителите на ПП ГЕРБ присъстваха на традиционната панихида в храма „Свети Атанасий” в Съединение. Те сведоха глави, в знак на почит пред  българските политици, пренебрегнали личните си желания и интереси и осъществили Съединението. В края на църковната церемония те поднесоха стръкове цветя в памет на  загиналите.

„Един от големите уроци на този акт – Съединението е, че успехът се корени в обединението,  каза областният координатор Розалин Петков.

След  това всички представители на ПП ГЕРБ се включиха в литийното шествие до площада на град Съединение, начело на което бе носено знамето на Голямоконарската чета, пазено в музейната експозиция в града. Честването на паметното събитие от 1885 продължи с възстановка, по време на която, доброволци - жители на Съединение, пресъздадоха  историческия момент. Тържеството завърши с вечерна проверка и 10 минутна пищна заря.