Пловдив празнува Съединението

Празненствата продължават през целия ден, а кулминацията е от 20,30 часа на площад „Съединение“, когато ще се проведе тържествена заря-проверка

"Днес е най-пловдивският ден в българската история и ние пловдивчани много се гордеем с това, което е извършено от предците ни през 1885г.", това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по време на честванията по случай 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В знак на почит и уважение към делото на нашите съграждани Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай отслужи тържествен молебен в катедрален храм „Света Богородица“ в присъствието на граждани, народни представители, областния управител и заместник-областните управители, председателя на Общинския съвет, заместник-кметове, кметове на райони, общински съветници.

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

"Урокът на Съединението е постоянно сред нас, чуваме го навсякъде, въпросът е да го изпълняваме. „Съединението прави силата“, това е нещо, което е заело място неведнъж в нашата българска история, това е нещо, което ни държи винаги заедно," каза още кметът Иван Тотев.

Празненствата продължават през целия ден, а кулминацията е от 20,30 часа на площад „Съединение“, когато ще се проведе тържествена заря-проверка.