М. Габриел: Фалшивите новини застрашават демокрацията и обществото ни

Нашият сигнал е много ясен - цялостен единен подход с основен център сигурност на гражданите

Киберсигурност, борба с фалшиви новини и осигуряване на по-мащабно Интернет покритие. Тези основни приоритети на Европейската комисия в сферата на дигиталните технологии подчерта българският еврокомисар Мария Габриел в ефира на БНТ.

Габриел определи фалшивите новини като проблем, който пряко застрашава демокрацията ни и обществото ни. Еврокомисарят коментира и предстоящото създаване на общ европейски механизъм за координация при кибератаки, който да предпази гражданите от изнудване и кражба на данни.

""Няма държава-членка, която може сама да се справи с такъв феномен. Много важно е в отделните страни-членки да имаме екипи, готови да реагират и координирано този отговор да бъде предоставен, за да не ни се случва това, което се случи по време на WannaCry. Нашият сигнал е много ясен - цялостен единен подход с основен център сигурност на гражданите. Само по този начин можем да градим доверието в тази цифрова икономика, която всички толкова искаме да допринесе реални ползи за икономиките ни и за хората", обясни еврокомисарят.