Шестима загинали и трима в неизвестност след наводнения в Италия

Кметът на Ливорно Филипо Ногарин определя ситуацията като драматична, трудна и критична

Шестима души са загинали, а трима се водят безследно изчезнали в Ливорно, област Тоскана заради наводнения днес, съобщава Ройтерс.
Според агенция Франс прес, която цитира пожарникари, жертвите на обилните валежи са над пет, като четири са семейство, открито в наводнената си къща в Ливорно, където се е изсипал изключително силен дъжд за четири часа тази нощ, превръщайки улиците в реки и отнасяйки автомобили.
"Кориере дела сера" уточни, че става дума за момиченце, родителите му и дядото. Тялото на друг човек е било открито в зона на свлачища.

"Извънредната ситуация не е приключила," посочва местната администрация в сайта си.
Кметът на Ливорно Филипо Ногарин определя ситуацията като драматична, трудна и критична. За Флоренция е обявен оранжев код, като бурите започнали снощи от Северна Италия се придвижват на юг. Подлезите в Рим са затворени като предпазна мярка.
Националната конфедерация на селскостопанските производители Колдирети (Coldiretti) коментира, че лошото време е настъпило веднага след сушата, заради която земята е по-суха от обикновено и не може да поеме дъждовете.
Валежите в Тоскана са намалели с 57 процента това лято, отбелязва организацията, цитирана от Франс прес.

Тропикализацията на климата увеличава крайностите във времето - горещи вълни, силни важели, тежки градушки, които вредят на националното селскостопанско производство, посочва Колдирети. Според организацията през последните 10 години щетите възлизат на 14 милиарда евро.