Меркел с най-ниското ниво на подкрепа от 4 месеца насам

Въпреки общия спад в доверието на консерваторите, Меркел остава предпочитания избор за канцлер

Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел достигна най-ниското си ниво от 4 месеца насам, 11 дена преди изборите на 24 септември. Въпреки това Меркел продължава да бъде фаворит в предстоящата борба за лидерския пост в Германия.

Според седмичното проучване на берлинската социологическа агенция „Форза“ одобрението на ХДС и неговия съюзник Християнсоциалния съюз е спраднало до 37%, а всеки четвърти германец все още не е решил за кого да гласува. Двете сестрински партии запазват водещи позиции пред основния си конкурент Германската социалдемократическа партия (ГСДП), чиято подкрепа остава непроменена на 23%.Германия, ХСД, ГСДП

Въпреки общия спад в доверието на консерваторите, Меркел остава предпочитания избор за канцлер сред германците с близо 50% подкрепа. Основният й конкурент Мартин Шулц от ГСДП е предпочитан от едва 22% от гражданите.

По данни на „Форза“ дясната политическа партия „Алтернатива за Германия“ има всички шансове да стане първата антиимигрантска партия след края на Втората световна война, която да влезе в Бундестага. Агенцията отчита, че за нея биха гласували около 9% от избирателите, което прескача 5-процентната границата за влизане в парламента.

Като трета политическа сила се очаква да се нареди твърдолинейната партия „Левите“ с подкрепа от 10%. Партията на „Зелените“ и свободните демократи се предполага, че ще получат по 8% от гласовете. Броят на колебаещите се избиратели е спаднал с 2%, но все още около 26% не са решили за кого да гласуват, показва проучването на Форза.