Северна Корея изтреля нова ракета - тя мина над Япония

Това е шестият път, когато Пхенян изстрелва ракети над японска територия

КНДР изстреля нова ракета рано тази сутрин местно време, която прелетя над северния японски остров Хокайдо и е падна в Тихия океан, на 2000 км източно от нос Еримо. Жителите на Североизточна Япония бяха призовани да потърсят укритие в здрави сгради и подземия, предаде бТВ.

Няма данни обаче каквито и да било обекти да са паднали на японска територия, нито за щети по морски съдове, съобщи генералният секретар на японското правителството Йошихиде Суга.

Това е шестият път, когато Пхенян изстрелва ракети над японска територия.

Ракетата вероятно е прелетяла 3700 км и е достигнала височина 770 км, уточнява агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Американската администрация призовава Русия и Китай да вземат конкретни мерки, за да покажат на КНДР нетърпимостта си към тези безразсъдни изстрелвания на ракети, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън.

От негова гледна точка новият „провокативен ракетен пуск” на Северна Корея означава, че японският народ за втори път през последните седмици е бил подложен на заплаха.

„Тези продължаващи провокации само задълбочават икономическата изолация на Северна Корея”, подчерта Тилърсън.

"Япония няма да толерира опасните действия на Северна Корея, които застрашават световния мир", заяви японският премиер Шиндзо Абе.

В отговор на изстрелването южнокорейските военни днес са провели учение с използване на балистична ракета, която е прелетяла разстояние, равняващо се на това до международното летище на Пхенян – Сунан, откъдето бе извършено севернокорейското изстрелване, информира ТАСС.