Тереза Мей може да отстрани Борис Джонсън

Не е било в стила ми да бягам от трудностите и предизвикателствата, няма да го направя и сега, каза Мей

Британският премиер Тереза Мей даде знак в интервю, че може да отстрани от кабинета външния министър Борис Джонсън, след като бе изправена пред вътрешен бунт в партията си. Мей бе попитана какви са плановете ѝ за бъдещето на Джонсън, който декларира лоялност към нея, но е обвиняван от някои съюзници на премиера, че подкопава нейната визия за Брекзит.

„Не е било в стила ми да бягам от трудностите и предизвикателствата, няма да го направя и сега“, отговаря Мей. Това е знак, че тя възнамерява да се раздели с някои министри, които бламират нейните действия. „Аз съм министър-председател и част от моята работа е да се уверя, че имам най-добрите хора в моя кабинет“, казва Мей в интервюто.

В петък бившият председател на Консервативната партия Грант Шапс каза, че е спечелил подкрепата на 30 депутати за евентуалното отстраняване на Мей от лидерския пост в партията. Броят на депутатите е близко до изисквания да се започне такава формална процедура. Според някои партийни източници, дните на Мей като премиер били преброени.