Заря ще оцвети небето над Бузовград

На празничния за селото Петковден

На хубаво домашно червено бузовградско вино ни покани по случай утрешния празничен Петковден кметът Михаил Янушев. Съборът на Бузовград по традиция е на Петковден, когато се отбелязва и храмовия празник на църквата „Св. Параскева“ в селото, почти превърнало се вече в квартал „Юг“ на Казанлък.

Не на шега обаче, усетът на бузовградчани за градска култура е почти наследствен, не само заради тракийското светилище на Богинята майка при Мегалита, който превърна през последните години Бузовград в атрактивен туристически център, но съвсем не отдавна бе и научно обоснован - с откритието на средновековно селище край крепостта Бузово кале над селото, откъдето идва и името на селото – хем село, хем и град – Бузовград.

Стегната програма за празничния Петковден тази събота са подредили от кметството и читалището в Бузовград, с която бузовградчани и гости няма да останат и минута безучастни.

Празникът започва още тази вечер от 18:30 с подготвената от  НЧ ,,Любен Каравелов – 1921‘‘ програма -  празничен концерт с участие на самодейци от читалището и изложба -базар на Клуба по приложни изкуства.

В събота на Петковден от 9 часа в храм „Св. Параскева“ започва празничната литургия за благоденствието на жителите на Бузовград.

В 11:00 в парка до читалището стартират състезателни игри за децата с много настроение и награди.

От 12:00  НЧ ,,Любен Каравелов – 1921‘‘  организира изложба-базар на изделия изработени в клубовете по интереси. 

Тържествените поздравления от кмета на Бузовград Михаил Янушев и гостите ще започнат в 15.00 часа, а след това е ред на народното веселие. Концертът ще бъде в изпълнение на оркестър „Родопчанка“ от Пловдив.

Кулминацията на събора за бузовградчани от близо и далеч на Петковден, ще бъде празничната заря, която ще освети небето над Бузовград вечерта от 19 часа.

Весел празник на всички!

Kazanlak.com