Комисар Николов: Никой няма да бъде уволнен от закритите пожарни служби

И този сезон в курортите ще има професионални пожарникари

Ръководството на пожарната ще обсъди с министъра на туризма варианти за пожарните служби в Боровец и Пампорово. Те са предвидени за закриване, но вероятно този сезон в курортите ще има професионални пожарникари. Това съобщи в ефира на БНТ директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Намеренията за закриване на двете пожарни служби и 10 участъка в страната станаха повод за протест на огнеборците. Предвижда се населените места, които ще останат без професионални пожарникари да се обслужват от доброволци.

Николай Николов обясни, че мярката се налага, заради бюджета и изискането във всеки пожарен екип да има по трима огнеборци. По думите му, в системата има недостиг, въпреки че в последните 2 години са назначени над 520 пожарникари. Николов уточни, че след закриването на 10-те участъка и двете пожарни служби съкращения няма да има.

"Ще преструктурираме наличния състав. Никой няма да бъде уволнен от тези пожарни служби. Напротив, ще разглеждаме всеки отделен случай. А ще ви кажа точно число на хора, които ще получат предложение да пътуват между 20 и 60 километра, седем пъти в месеца и то така, че да ги комбинираме по двама или по трима. Разходите за път да не са повече от 70-80 лева на месец. И голяма част от тях и ще ги поемем", обясни още главният комисар.