Пазете в тайна тези пет неща!

Когато някой ви сподели своя тайна, заключете я със 7 ключа

В епохата на социалните мрежи, животът ни все повече се превръща в отворена книга – не само за приятели, близки и роднини, но дори и за непознати, пише "Мениджър Нюз", позовавайки се на The Little Things.

Но има неща, които винаги трябва да държите в тайна, за да не си навредите сами. За да се пазите от неприятни последствия, следвайте този мъдър съвет и никога не разказвайте за:

  1. 1. Вашите цели и планове за бъдещето

Не го правете, поне докато не започнете да ги изпълнявате и да получавате резултати. Така, на първо място, ще се защитите от завист и злоба, от кражба на вашите идеи. Освен това, нашите намерения и планове не са лишени от слаби звена, които в първия момент може и да не забележим. По-прозорливи или опитни от вас обаче могат да ги видят и разкритикуват, или пък усвоят чрез «подобрения», което ще разколебае вашето самочувствие и ентусиазъм. Не е за пренебрегване и един аргумент от поведенческата психология: когато разказвате на другите своите цели и планове, се зареждате с измамна самоувереност, че почти сте успели. Често, това лишава от мотивация, усърдие и постоянство.

2. Вашите благородни постъпки

Какъв е смисъла да се прави добро, ако единствената причина е очакването да получите аплодисменти от другите. Истинското благородство не търси признание, хората ценят действието, а не думите и не го забравят. Освен това, какво казвате на останалите, когато биете барабана за добрина, която сте сторили? Че сте по-велики от тях?!

3. Детайли от начина ви на живот

Каквото и да сте закусвали/обядвали/вечеряли, сте го направили за себе си, не за другите. Дори и да сте взели твърдо решение да спрете алкохола напълно, или пък да минете само на биохрани, отново помнете, че го правите единствено и само за себе си. Откажете се от суетата да споделяте такива подробности на всеослушание. Зрелостта означава осъзнаването на отговорността да правиш лични избори и да ги вграждаш в живота си, без да ги натрапваш на останалите.

4. Семейни проблеми

Започнете да уважате понятието «лично пространство» и започнете от себе си – всичко, което се случва в семейството ви и в личния ви живот трябва да си остава тайна. Всяко семейство си има своите малки «горещи точки» и трудни моменти. Те не засягат само вас, а всички участници в тях. Ситуация, за която разказвате от своята гледна точка, може да обиди или да предизвика неудобство сред някои от семейството ви. Семейните спорове са солта и пипера на съвместния живот, често са резултат от «изпускане на парата» и затова бързо преминават. Но, колкото повече се жалвате и споделяте с външни хора вашите семейни проблеми, толкова по-повече губите обичта и уважението на най-близките си хора.

5. Тайните на другите

Когато някой ви сподели своя тайна, заключете я със 7 ключа. Рискувате завинаги да изгубите доверието и приятелството му, ако започнете да разнасяте тази тайна. Рискувате и нещо повече – своята репутация.