Осъдиха шофьор, блъснал мъж на пешеходна пътека в Добрич

Делото беше гледано в Окръжния съд по жалба на шофьора

Шофьор, блъснал пешеходец в Добрич, е осъден условно на 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. 33-годишният добричлия е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 месеца. Присъдата срещу него е постановена от Районен съд - Добрич и беше потвърдена от Окръжния съд в града.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 24 октомври 2015г., на пешеходна пътека по бул.“Добруджа“, при управление на товарен автомобил, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 78-годишен тогава добричлия.

В деня на произшествието мъжът управлявал служебен товарен автомобил, с който извършвал разнос на продукти. Изпълнявайки служебните си задължения той паркирал автомобила по бул. Добруджа", а след като приключил ангажимента си, се качил обратно в колата, запалил двигателя и предприел маневра „движение на заден ход“. Непосредствено зад паркирания автомобил обаче се намирала пешеходна пътека, на която по същото време бил стъпил пострадалият с цел изчакване зелен сигнал на светофара. Последвал лек удар, при който възрастният мъж паднал върху асфалтовата настилка. Вследствие на инцидента той е получил фрактура на шийката на бедрена кост, което е довело до трайно затруднение на движението му за период от около 6 месеца.

Делото беше гледано в Окръжния съд по жалба на шофьора, който настояваше да бъде оправдан или да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „глоба“.

След преценка на атакуваната присъда втората съдебна инстанция счете, че липсват основания за нейната отмяна или изменение. В решението на Окръжния съд се посочва, че при определяне на наказанието на подсъдимия е отчетено наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, между които и фактът, че след произшествието мъжът е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия. По тази причина първата съдебна инстанция правилно му е наложила наказание под законоустановения минимум от 1 година, а именно - условно осъждане за срок от 3 месеца, коментират окръжните магистрати. Съдебният състав заключава, че така определеното от Районния съд наказание е справедливо и съобразено с тежестта и обществената опасност на деянието и дееца.

Постановеното от Окръжен съд - Добрич решение е окончателно и не подлежи на обжалване.