НС прие на първо четене антикорупционния законопроект на правителството

Парламентът гласува със 133 гласа „за“, 70 „против“ и 9 „въздържал се“ в полза на законопроекта, внесен от Министерския съвет

Депутатите приеха на първо четене антикорупционния законопроект на правителството и отхвърлиха този на БСП. Парламентът гласува със 133 гласа „за“, 70 „против“ и 9 „въздържал се“ в полза на законопроекта, внесен от Министерския съвет.
В него се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. В законопроекта на управляващите се предлага ръководството и съставът на единния орган за борба с корупцията да се назначава от Народното събрание.
Със законопроекта, внесен от ПГ на „БСП за България“, който бе отхвърлен с 69 гласа „за“, 73 „против“ и 68 „въздържал се“, се предлагаше да се създаде Национална служба „Антикорупция“. Идеята на БСП е в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС. От БСП предлагаха единният орган за борба с корупцията да има разследващи функции и председателят му да се назначава с указ на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.
Депутатът от „Обединени патриоти“ Явор Нотев подчерта, че парламентарната им група ще подкрепи законопроекта на Министерския съвет. По думите му рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство. Той поясни, че има бележки и до двата законопроекта, като основна грижа и ангажимент на „Обединени патриоти“ ще бъде внимателният прочит и участие на текстовете за второ четене.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки бе категоричен, че парламентарната му група няма да подкрепи създаването на поредния ялов орган. Той подчерта, че няма да разрешат поредните братовчеди и роднини да застанат начело на орган само и само, за да бъде смазан пореният политически противник.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че категорично застава зад думите на Цецка Цачева. По думите му антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото. Според него политическите спекулации са останали на заден ред. Той отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС. „Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите. Оттук нататък, това, което ще направим днес е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от Европейската комисия“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.
Припомняме, че по темата президентът Румен Радев свика заседание на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), но не бе постигнато съгласие относно бъдещия антикорупционен орган. Членовете на КСНС се обединиха около 3 решения: да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, Народното събрание да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията и новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенция и отнемане на незаконно придобито имущество.
По време на дебатите участие взеха още министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков и депутатът от ДПС Хамид Хамид, както и лидерът на БСП Корнелия Нинова и Данаил Кирилов от ГЕРБ.