Съдят 42-годишен мъж за пране на пари, придобити чрез сводничество

Мъжът е излежал 4-годишна ефективна присъда във Франция

В Окръжен съд - Добрич започна дело за пране на пари срещу Мирослав М. от село Кипра, област Варна. 42-годишният мъж е обвинен за това, че през периода от 2009-а до 2011г., при условията на продължавано престъпление, във варненското село Кипра, Франция и Германия, е извършил финансови операции и сделки с имущество в особено големи размени със средства, за които е знаел, че са били придобити чрез извършено от него тежко умишлено престъпление - трафик на жени през граница с цел да бъдат използвани за развратни действия. Според обвинението, в посочения период чрез системи за бързо разплащане подсъдимият е получавал или изпращал различни суми, придобити чрез извършеното престъпление. Прокуратурата твърди, че с част от незаконните средства той купил три леки автомобила и дворно място в Девня. Общата стойност на извършените финансови операции и сделките с имущество възлиза на 73 290.30 лева и случаят е особено тежък, сочи обвинението.

42-годишният български гражданин вече е излежал 4-годишна ефективна присъда във Франция, след като Върховният съд на Страсбург го е признал за виновен по обвинение за тежка форма на сводничество. Наложена му е била и окончателна забрана за влизане на територията на Франция. Със съдебното решение, постановено през февруари 2013г., Върховният съд на Страсбург е признал подсъдимия за виновен в това, че заедно с още 3 жени и двама мъже от България, през 2010-а и 2011 година в Страсбург и на територията на цяла Франция са подпомагали, насърчавали и улеснявали проституцията на няколко млади жени или са упражнявали натиск върху тях, за да проституират.

Мирослав М. е последният от общо седем души, привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за пране на пари. Останалите шестима се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения и сключиха споразумения с прокуратурата, които Окръжен съд - Добрич одобри.

42-годишният мъж не се признава за виновен с мотива, че вече е изтърпял наказание във Франция за престъпления, които са заложени и в сегашното обвинение срещу него. Подсъдимият твърди още, че не е придобивал посоченото движимо и недвижимо имущество с пари от престъпна дейност.

В днешното съдебно заседание Мирослав М. и неговият адвокат поискаха делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, като приеха да не се провежда разпит на посочените в обвинителния акт свидетели и вещи лица, но без да признават изцяло фактите, изложени от обвинението. Съдебното следствие започна с разпит на други двама свидетели, посочени от защитата. Съдебният състав допусна  изготвяне на допълнителна съдебно-счетоводна експертиза по делото. Процесът ще продължи на 24 ноември, от 10.00 часа.