Стартира ремонтът на сградата на Жълтото училище

Община Пловдив подкрепя проекта, като ще го дофинансира със 100 000 лева

Днес стартира ремонтът на сградата на Жълтото училище.
В началото на годината на свое заседание Министерски съвет постанови да бъдат отпуснати един милион и сто хиляди лева за укрепване и реконструкция на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г.
"Община Пловдив подкрепя проекта, като ще го дофинансира със 100 000 лева и ще предвиди допълнителни средства в бюджета за облагородяване на зоната около сградата и входа на Античния театър, като ще го разширим, за да може хората спокойно да влизат", заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.
Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 190 дена, като сградата категорично няма да се събаря, а ще се направи вътрешно укрепване с бетонови блокчета, реставрация на мазилки и фасади, без увеличаване на обемите на сградата.
"Това е може би последната знакова сграда около Античния театър и Стария град, която да се ремонтира и която е публична собственост, за която беше много належащо укрепване, след като още през 2008 година сме водили разговори за неговия ремонт", уточни кметът и допълни, че желанието на всички е догодина учебната година през септември на бъде открита в обновената сграда.
От съображения за сигурност ректорът на АМТИИ професор академик Милчо Василев е преустановил уроците по танци и свиренето на музика, като в последно време залите са се използвали за упражненията по рисуване. Той бе истински радостен и развълнуван от старта на ремонта, тъй като дългогодишните му усилия за ремонт на Жълтото училище се увенчаха с успех, за което благодари лично на председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.
„Поставих си за цел в моя мандат училището да бъде реставрирано“, заяви професор Василев.
Областният управител Здравко Димитров изрази надежда, че след ремонта ще има сграда, с която да се гордеем и която поколения напред ще използват.