Мъж от Тервел ще плати глоба за пътно нарушение в Германия

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване

Окръжен съд - Добрич призна финансова санкция от 160 евро, наложена в Германия на мъж от Тервел за извършено от него пътно нарушение. 40-годишният Али С. е бил санкциониран за това, че като водач на лек автомобил с ремарке, с добричка регистрация, пътувайки по федерална автомагистрала в посока Кьолн, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места. Нарушението е било засечено около 21.30 часа на 31 юли миналата година, когато българският гражданин е шофирал със скорост 113 км/час, при позволени в района 80 км/час. Заедно с глобата от 160 евро, той ще плати и разходите по производството в размер на 28.50 евро.

Делото в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено от федерална служба „Правосъдие” - Бон, Германия удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

Окръжните магистрати прецениха, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената санкция и мъжът следва да плати левовата равностойност на наложената му глоба в размер на 369.46 лева.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.

Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания добруджанец, който по данни на полицията е напуснал страната през месец май и няма данни за завръщането му. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.