Италия: Приоритетите на вашето Председателство са и наши приоритети

Ценя високо и политическите виждания на вашия премиер Бойко Борисов, заяви Алфано

Приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС са и наши приоритети. Вие може да разчитате на нас във всяка ситуация, обаждайте ми се за всеки ваш проблем. Оценявам вашия директен подход към всяка тема и лидерската ви роля в Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италианската република Анджелино Алфано по време на срещата си със заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, предава пресслужбата на МВнР.

Българският първи дипломат е на двудневно посещение в Рим. “Ценя високо и политическите виждания на вашия премиер Бойко Борисов, който е един от силните лидери на Европа. Често се виждаме във формати на Европейската народна партия”, добави министър Алфано и заяви, че неговото правителство очаква с удоволствие посещението на Борисов следващата седмица в Италианската република.

“Винаги когато има добра и честна комуникация между министри и приятели, е много по-лесно.  Ще разчитаме на вас по чувствителните досиета. Имаме обща позиция по европейската политика за убежище. Нашите две държави, заедно с Кипър, Малта и Испания, повдигнахме въпроса за мигрантската криза още през 2013 г. Ще настояваме този въпрос да бъде решаван още в страните на произход чрез разкриване на работни места и образователни програми, за да могат младите хора там да бъдат убедени да не поемат по мигрантските маршрути, рискувайки живота си. Сега не повече от една-четвърт от мигранти, които пресичат границите ни, са бежанци, другите са икономически нелегални имигранти. Подкрепяме разкриването на приемателни центрове извън ЕС”, заяви министър Екатерина Захариева.

В отговор министър Алфано заяви, че подкрепя българската позиция, че е нужен глобален подход към мигрантската криза, който съответства и на принципите на ЕС на солидарност и на споделена отговорност.

След като Захариева представи основния външнополитически приоритет на Българското председателство - интеграцията на Западните Балкани, нейният италиански колега коментира: “Смятайте, че като председатели на Берлинския процес до края на годината, бихме искали да ви подкрепим в интеграционния процес на Западните Балкани. Наш приоритет е да засилим общата отбранителна политика и социалното измерение на Европа, което според мен е най-важният отговор на популистите. Ако се справим с миграцията и постигнем резултати в социалното измерение, ще потушим огъня на популизма.” В отговор българският външен министър заяви, че за да имаме силно социално измерение, Европейският съюз трябва да продължи да акцентира върху кохезионната политика, а финансирането на новите форми на сътрудничество в Съюза в областта на сигурността и отбраната не трябва да са за сметка на кохезионната политика.

Министър Алфано заяви, че Италианската република е трети по големина търговски партньор на България, но би искал страната му да е на първо място. Захариева от своя страна благодари, че Италия е втори дом на близо 100 000 българи, които са се интегрирали добре в обществото.

В рамките на визитата си Захариева се срещна и със Сандро Гоци, държавен секретар по европейските въпроси на Италия. Той представлява страната си на Съвета “Общи въпроси” (СОВ), който българският вицепремиер ще председателства през първата половина на 2018 г.
“Имаме добра основа да работим заедно по време на Председателството, но и след това”, каза Сандро Гоци.

“Разчитаме на вашия опит в СОВ. Нашето председателство е в изключително важен период - в края на законодателния цикъл на ЕК, над 200 досиета, триалози, преговорите за Брекзит, въпросите със сигурността и миграцията”, каза Захариева.

Двамата обсъдиха съвместната си работа по европейската перспектива за Западните Балкани, плановете за реформи в изборните правила за Европарламент след отпадането на 73 депутатски мандата за Обединеното кралство, както и многогодишната финансова рамка.