Възможен е обратен завой в Брекзит?

Лорд Джон Кър: Брекзит ще бъде катастрофа, най-лошата за Великобритания, но и лоша за всички

Британският министър - председател Тереза Мей определи точните дата и час за излизането на страната й от Европейския съюз. Денят е 29 март 2019 година, в 23 часа по Гринуич. Мей е категорична, че разводът ще се състои. Съвсем друга представа за процеса даде лорд Кър - един от авторите на член 50 от Лисабонския договор, който разрешава напускане на общността. Дипломатът каза, че британското правителство може едностранно да спре Брекзит ако желае това.
Лорд Кър, разработил текста с процедурата за напускане на евросъюза, опроверга премиера Мей и заяви, че има връщане назад независимо от задействането на съответния член.
"По отношение на Брюксел и Лисабонския договор, Великобритания има свободен избор как да процедира. Мисля, че британците не бива да бъдат подвеждани". Според лорда, правителството на Мей може едностранно да спре Брекзит, макар подобно положение да не е предвидено в член 50.
Лорд Джон Кър коментира, че повечето европейски лидери смятат, че Брекзит ще бъде катастрофа, най-лошата за Великобритания, но и лоша за всички.
Процесът на Брекзит се оспорва в няколко британски съдилища, лорд Кър даде ясни обяснения по казуса.
"Моите заключения са прости.Трябва да се вземе предвид, че нашето писмо за задействане на член 50- ти може да бъде оттеглено без юридическа или политическа цена. но веднъж излезем ли, няма лесен път назад. И накрая, докато още не сме излезли, винаги е на разположение възможността да спрем часовника, за да се допитаме отново до народа", допълва Лорд Джон Кър трети.
Засега в социологическите проучвания няма признаци за обрат в мнението на британците за Брекзит.
Междувременно Брюксел поиска от Лондон до две седмици да отговори колко ще плати за раздялата, преди да се пристъпи към следващия етап от преговори.