Започва реконструкцията на парк „Митрополит Методий Кусев“

Проектът е на обща стойност 7, 052 млн.лв.

Община Стара Загора започва паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на парк „Митрополит Методий Кусев», в рамките на втория етап от реализацията на проекта „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора”, включен в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Той се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ и е на обща стойност 7, 052 млн.лв. с ДДС. На 15.11.2017 г., от 12.00 ч., под Арката на входа на парка ще бъде направена символична първа копка за старта на реконструкцията.
След проведена открита процедура по ЗОП за изпълнител е определен „Водстрой 98“ АД, гр. София. Срокът за завършване на предвидените строително-монтажни работи е 270 календарни дни.
Общата площ на парка е 3200 декара, от които 60 хектара притежават статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория "национално значение". Паспортизирани са 2 800 дървета, основно около алеите, отбелязани са и дърветата с особен статут. В парка растат редки и уникални растителни видове, някои от които лично засадени от митрополит Методий.
Основните дейности предвиждат възстановяване и реконструкция на входното пространство около фонтана „Жабките”, шадраваните и настилките по централната алея, Малкото „Аязмо“, Алековия кът, детската площадка под летния театър, пространството около параклиса и фонтана, игрищата с околното пространство, детската площадка по западната алея и перголата с розите. Те включват и изграждане на въжена градина на поляната под Кривите огледала, нова спортна площадка под „Хижата“ с кът с велоатракции и боулдъри, оформяне на места и поляни за пикник, заслони, както и на тоалетни към съществуващите сгради. „Аязмото“ ще бъде оборудван с нова паркова мебел с уникален дизайн, създаден специално за парка.
Предвижда се създаване на зелени маршрути, ситуирани основно по направленията с екзотични и вековни дървета и екопътеки, които ще водят до характерни места и гледки в парка. Ще бъде създадена система от велоалеи и достъпен маршрут за хора с увреждания.
С цел запазване духа на парковата среда се предвижда възстановяване и обогатяване на дендрологичния състав в парка чрез подмяна на компрометираните видове. Редиците от кипариси по западната алея поетапно ще бъдат подменени, поради достигане на пределна възраст. Екземплярите от Източната туя ще бъдат попълнени с Кълбовидна туя с по-ниска и по-широка корона. Възстановяват се характерни гледки, групи, композиции от първоначалната визия на парковото пространство – саксиите с палмите по стълбите по главната алея, малко по-късно изградения розариум около шадравана с жабките, перголата с розите, пространството около паметниците и др.
Ще се създадат и нови тематични пространства като „Пътеката под кипарисите“- разположена западно от източната обходна алея, „Поляната с Кедрите“, „Поляната с Алепския бор“ и др. На поляната с Атлаския кедър, разположена западно от игрищата за бадминтон /бившия разсадник/, се намират най-интересните видове в парка – Pinus maritimа, Pinus ponderosa, Gimnocladus, Ginkgo biloba, Pinus halepensiis Brutia, Abies pinsapo и др. След провеждане на необходимите фитосанитарни мероприятия пространството ще се превърне в Експозиционна поляна.
Реставрацията и рехабилитацията на пешеходните алеи, тротоари, площадни пространства и стълби, ще се извършват само с автентични материали – каменни цепени плочи, гранитни павета и бордюри. Главните пешеходни алеи ще бъдат от асфалтобетон с финишен слой от подбрани фракции валиран филц.
Предвижда се и реконструкция на всички водни площи, възстановяване първоначалната визия на фонтана „Жабките“, пълна рехабилитация на всички чешми в парка, изграждане на автоматизирани поливни системи на територията на Малкото Аязмо, пространството около „Жабките“, територията около Бадминтон игрищата и Кривите огледа, Експозиционната поляна.
Парковото осветление ще се подмени изцяло, предвидена е система за видео наблюдение, както и визуална комуникация – информационни табла, указателни и информационни табели, лого система.
На територията на “Аязмото” няма да се допуска нарушение на границите на паметника на културата, разширяване на тангиращи улици, изграждане на паркинги, подлези и надлези, прокопаване на тунели, ново обемно строителство, разполагане на временни постройки и павилиони, временни атракционни съоръжения, както и надстрояване, пристрояване на съществуващи сгради в границите на паметника на културата. Допуска се само възстановяване на изчезнали елементи на композицията на градината, когато се базира на автентични материали – планове, снимки и други подобни.
Подмяна на материала на автентични архитектурни елементи се допуска при техническа необходимост, като бъде указана датата на подмяната. Подмяната на загиващи дървесни видове и такива, загубили декоративните си качества ще става точно по място и вид.