Тома Биков: Генезисът на корупцията е в приватизацията (видео)

През 1991 – 1992 г. едни хора действително се събудиха богати за една вечер и българите не можаха да разберат как

За някои е давността е изтекла преди 15 години и хората, които са извършили престъпления, вече спят спокойно, коментира депутатът предложените от ГЕРБ промени
5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако някъде се открие престъпление, да се носи наказателна отговорност – защото минаха доста години от по-голяма част от сделките, някои от предприятията вече не съществуват, а други са препродадени няколко пъти, коментира в  депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод предложението на партията му за промени в Конституцията, в телевизия Би Ти Ви.
„Предлагаме да се създаде възможност за органите на съдебната власт, на прокуратурата, да продължат да разследват подобни сделки, за които сега има давностен срок. За някои сделки е давността е изтекла преди 15 години и хората, които са извършили престъпления, вече спят спокойно”, добави той.
Има съмнителни сделки, потвърди Биков, без да дава конкретни примери.
„Ние не сме против приватизацията по принцип – този инструмент беше изключително необходим в първите години на прехода, когато държавната собственост се трансформираше в частна. Ние обаче проведохме този процес и бавно, и доста мръсно”, каза той.
Генезисът на корупцията е там (в приватизацията – б.ред.) През 1991 – 1992 г. едни хора действително се събудиха богати за една вечер и българите не можаха да разберат как.