Т. Биков: ГЕРБ нямат нищо против да ревизират целия преход

Едно от най-големите престъпления 90 г. е безразборното раздаване на лицензи за правене на банки

ГЕРБ нямат нищо против да ревизират целия преход, но ще бъде нелека задача. Защото става въпрос за доста години назад и сложни процеси, много от които вече приключили безвъзвратно. Това заяви пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

"Но ако могат органите на съдебната власт, на прокуратурата, да накажат хора, които са извършили престъпления по онова време, ние нямаме нищо против", добави депутатът.

"В края на 80-те години комунистическата власт започва плавен преход към своето трансформиране от планова в пазарна икономика", посочи той.

За него едно от най-големите престъпления 90 г. е безразборното раздаване на лицензи за правене на банки. "Това през 96-та година практически избухна и цялата българска икономика рухна. И създаде възможност след 97-ма година много от фалиралите предприятия да бъдат продадени на безценица.Има съмнителни сделки", потвърди Биков.

Той подчерта, че приватизацията е необходим за държавата инструмент. "Буквално за една вечер някои хора се събудиха богати, а други – необяснимо бедни. В България богатството се превърна в порок заради усещането, че знакови хора са забогатели не по пътя на инициативността, а с протекции, които са невидими", заяви Биков.