Глоба от 450 евро ще плати добричлийка

Пътувала без билет в Германия

Окръжният съд призна финансова санкция, наложена в Германия на жена от Добрич за това, че през юни 2013г. два пъти е ползвала обществен транспорт без да перфорира билета си. Германските власти са счели, че 43-годишната Гюлсевим Д. е имала намерение да не заплати разходите по транспорта още преди да потегли на път и са изчислили, че възникналите от деянието й щети възлизат на 5.10 евро.

За извършеното нарушение, наказуемо по Наказателния кодекс на Германия, жената е била осъдена да плати общо 455.50 евро - глоба в размер на 375 евро и 80.50 евро за направените разходи по делото. Финансовата санкция е била постановена с решение на Районен съд Бад Дюркхайм, Германия, от 25 март 2014 година.

Производството в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено на 23 ноември т.г. от Федерална служба „Правосъдие” - Бон удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. Окръжните магистрати прецениха, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и жената трябва да плати 890.88 лв., равностойни на наложената й глоба от 455.50 евро.

Делото беше гледано в отсъствието на глобената добричлийка, която не е била открита на адреса си за призоваване. Тя беше представлявана от служебен защитник.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.