МВР, МЗ и прокуратура ще борят източването на НЗОК

Министерство на здравеопазването, МВР и Прокуратура започват проверки във всяка една болница в страната, която получава средства от НЗОК

Даваме все повече средства за здравеопазване, но резултатите са на същото ниво. Рано или късно всеки един от нас става пациент, така че ние не сме съгласни да бъдем лекувани по този начин. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинг в МЗ с участието на министър Кирил Ананиев и главния прокурор Сотир Цацаров.
На брифинга бе обявено, че Министерство на здравеопазването, МВР и Прокуратура започват проверки във всяка една болница в страната, която получава средства от НЗОК.

Най-големият помощник са гражданите. Те трябва да знаят, че това, което ние, МВР, правим е в полза на гражданите, искам да знаете, че ще успеем да ограничим порочните практики с лекарства, зарече се Валентин Радев.
Тези практики заемат застрашителни размери в системата за здравеопазването. Проверките, които започваме, ще ги доведем до край, обеща Радев.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници. Данните сочат, допълни Цацаров, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни.
Проблемът според нас, каза още Цацаров, е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности. Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи. Това не е нов модел, но вече е предмет на съдебно производство, добави още той.
Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори, подчерта Цацаров.