Шумен иска да се увеличат студентите в Медицинския филиал в града

Продължава модернизирането на базата

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес с ректора на Медицинския университет /МУ/ "Проф. Параскев Стоянов" проф. Красимир Иванов и с директора на филиала му в Шумен проф. Соня Тончева. Поводът за срещата е изразеното желание от страна на общинското ръководство да се увеличи приемът на студенти в Медицинския филиал, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.
На срещата, на която е присъствала и д-р Светлана Маркова - зам.-кмет по социална политика и здравеопазване, е обсъдена възможността общината и университетът да кандидатстват съвместно по програми, които подпомагат и финансират дейности в областта на здравеопазването.
Проф. Иванов и проф. Тончева са съобщили, че продължава модернизирането на базата в Шумен и до началото на следващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за провеждане на практическите занятия на студентите.
Проф. Соня Тончева е отбелязала, че за периода от 2005 до 2015 година, когато в Шумен е нямало филиал на МУ, в града са се завърнали само две медицински сестри и една акушерка. В момента в шуменския филиал на университета се обучавали 133 студенти, а 66 медицински сестри са провели стажовете си по проект на Министерството на образованието и науката. Академичният състав е мотивиран повече студенти да учат и да останат да работят в града, е казала на срещата Тончева.