Министър Ангелкова: Работна група към МТ започва подготовката на балнео и СПА дестинации

С цел ангажиране на широк кръг от заинтересовани страни за разработването на дестинациите са поискани становища от 50 общини

Създава се тематична работна група, която ще подготви балнео- и СПА дестинации. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на СПА индустрията. На срещата присъстваха председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов, кметът на Кюстендил Петър Паунов, представители на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм, Сдружение „Туризъм“, Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, Българска асоциация по геомедицина, на местната власт и хотелиери. Министър Ангелкова и екипът й представиха идейния проект за СПА дестинации, който включва 7 направления, обхващащи цялата страна.
С цел ангажиране на широк кръг от заинтересовани страни за разработването на дестинациите са поискани становища от 50 общини, които са база за създаване на дестинациите.  
Г-н Стефан Шарлопов поздрави министерството за работата по проекта, която е извършена в кратки срокове. И коментира, че бизнесът  очаква да бъдат създадени такива дестинации.
Предстои предложенията на ведомството да се обсъдят в работната група. След това те ще бъдат представени на обществени дискусии по региони, в които ще участват бизнесът и местните власти.
Плановете са през лятото проектът да бъде финализиран и след това да започне реклама за разработените дестинации, каза министър Ангелкова. След завършването им те ще бъдат дигитализирани и качени на сайта на министерството и в платформата iLoveBulgaria. Със СПА дестинациите ще бъдат подпомогнати браншът и общините да популяризират огромното богатство от минерални води, с което България разполага. С този проект надграждаме вече разработените културно-исторически дестинации, коментира министър Ангелкова. Тя съобщи пред участниците, че СПА дестинациите ще бъдат представени на български и чуждестранни инвеститори, и отбеляза, че интересът в чужбина към СПА туризма на България е голям. Министърът запозна представителите на СПА индустрията и със заявения интерес на домакините в Саудитска Арабия не само към инвестиции в петзвездни хотели у нас, но и във вложения в СПА проекти. „Благодарим Ви, г-жо министър, тази инициатива е много важна за бранша и твърдо Ви подкрепяме”, обобщи срещата доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Сдружение „Туризъм“, от името на колегите си.