Родната къща на Адриана Будевска в Добрич ще бъде реставрирана

За 140-годишнината от рождението на актрисата

Родната къща на Адриана Будевска, която е сред създателите на българския професионален театър, ще бъде реставрирана за 140-годишнината от рождението на голямата актриса, съобщават от Регионалния исторически музейцитирани от БТА. Бележитата дата ще събере театрали в Добрич на 13 декември 2018 година. Будевска е живяла в бащиния си дом на улица "Васил Левски" в Добрич до 1893 година. Къщата е обявена за паметник на културата.
С финансовата подкрепа на Министерството на културата, което осигурява 64 000 лева, вече са предприети процедури за укрепване и реконструкция на сградата. Предстои общината да издаде строително разрешение, информира главният уредник в музея д-р Кремена Митева. Архитектурният проект е подготвен по архивни снимки на къщата. В задния двор на дома, където бъдещата актриса е представяла пред съседските деца "Спящата красавица", ще има творческо пространство и за млади таланти. Ученици ще учат в музея сценична реч, ще подготвят декори, театрални костюми, ще режисират сюжети каза Кремена Митева.
След реставрацията в края на следващата година в къщата ще бъде върната и музейната експозиция, която от години е евакуирана. Регионалният исторически музей съхранява повече от 700 експоната, свързани с творческото дело и житейския път на Будевска. В колекцията са нейни ръкописни тетрадки с бележки, които си е водила като ученичка в Императорското театрално училище в Москва, семейната библия с част от родословното дърво на фамилията и изсушена между страниците четирилистна детелина, документални снимки от спектакли на сцената на Народния театър. Запазен е и корабният билет от пътуването на Адриана Будевска през 20-те години на миналия век до Аржентина, където емигрира синът й Вили Ганчев.