К. Ципов: МВР е готово за европредседателстовто

Спаднали са опитите за преминаване на границата на мигранти

МВР е готово за европредседателството както от страна на организация, така и от страна на форматите, които ще води. Това заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той допълни, че първото заседание с участието на МВР ще бъде в края на януари, когато ще има неформална среща на вътрешните министри на ЕС.

Той коментира разследванията на медицински лица и заведения, както и увеличаването на заплатите на някои служители на МВР.

От началото на годината МВР работи по повече от 10 досъдебни производства, свързани с проверки на лечебните заведения и търговия с лекарствени средства, заяви Ципов, и допълни, че проверките за незаконна дейност са над 180. Той заяви, че се очакват и ефективни присъди и допълни, че утре ще бъдат оповестени резултатите от разследването.

"Идеята е да се преустановят или доведат до минимум злоупотребите. В рамките на тези проверки работи и Икономическа полиция за неизгодни договори. Стана ясно, че общински или държавни лечебни заведения са предоставяли стаи на неизгодни цени на частни лечебни заведения", коментира Ципов.

Той заяви, че МВР е готово за европредседателството както откъм подготовка, така и от приоритети за обсъжданията, като един от тях ще бъде сигурност и миграция. "Ще отделим внимание на оперативната съвместимост между информационните системи на държавите като Европол, а от друга страна - законодателния пакет за даване на убежище. Искаме да постигнем консенсус", добави зам.-министърът.

Ципов потвърди, че България защитава добре външната си граница, за което са свидетелствали премиерът на Унгария Виктор Орбан и вътрешният министър на Словакия. "България добре охранява външната си граница и това е заявено от не един и двама лидери на европейски държави. Имаме преписки и досъдебни производства както срещу каналджии, така и срещу служители на Гранична полиция", каза той.

Според Ципов в пъти са спаднали опитите за преминаване на границата на мигранти и допълни, че за сметка на това се е увеличил броя на репатрирани мигранти. "Ако България продължи стриктно с политиката на връщане, ще покажем, че се справяме с противодействието на миграционния натиск", допълни той.

Ципов заяви, че МВР ще стреми да не пречи на живота на жителите и гостите на столицата по време на европредседателството, като срещите от най-високо равнище ще са около десетина.

Той изрази надежда да се постигне съгласие със синдикатите в МВР по отношение на увеличаването на заплатите на служителите във ведомството. "Имаме изготвено предложение е някои категории служители ще получат 15% увеличение - полицаи и пожарникари на младши изпълнителски длъжности", обясни зам.-министърът.

По думите на Ципов са предвидени 60 млн. лв. за увеличаване на заплатите и изрази надежда, че ще се намерят средства за коледни надбавки на някои служители.

Той твърдо заяви, че МВР не участва в подслушвания и използването на специални разузнавателни средства с изключение на агенти под прикритие. "Така че спокойно мога да заявя, че МВР не подслушва и няма как да прилага нерагламентирани подслушвания. Стриктно спазваме всички правила", коментира Ципов.

Той допълни, че разрешение за използването на СРС се дава само от съдия.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"