Н. Ангелкова: С обединени усилия можем да представим страната като едно бижу в туризма

Ръстът в туризма е 8% в сравнение с миналата година и над 8,25 млн. туристи

„С обединени усилия можем да представим страната като едно бижу в туризма“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официалната церемония по връчване на Годишните награди в туризма. На събитието присъстват десетки гости, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, министърът на спорта Красен Кралев, народни представители, кметове на общини и др.

„Ръстът в туризма е 8% в сравнение с миналата година и над 8,25 млн. туристи. Изключително ви благодаря, че сте с нас отново тази вечер на вторите годишни награди в туризма. Много бих искала да насърча тези, които не го направиха, да го направят следващата година, защото годишните награди показват не само избраното събитие или дестинация, но подкрепят труда на всяка една община, представител в бизнеса, така че да представим България като целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова и подчерта, че можем да развиваме всичко.

„Бих искала да благодаря и на всеки един от кандидатите, защото надпреварата беше оспорвана и близо над 100 000 души са гласували. Поздравявам и победителите, а и тези, които участваха. Всеки един от вас заслужава тази награда“, каза още Николина Ангелкова.

„Приветствам инициативата на Министерство на туризма да превърнем България в целогодишна дестинация – имаме прекрасен климат и културно-историческо наследство“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Инициативата е прекрасна, представя България по най-добрия начин. Нашата България е прекрасна страна, която се развива чисто туристически, благодарение и на правителството, което издигна туризма в национална кауза, Министерство на туризма, бизнеса и общините“, заяви Караянчева.

„Следващите шест месеца ще председателстваме Съвета на ЕС, това е още една възможност да покажем България по-най-добрия начин. Пожелавам на министър Николина Ангелкова със същото желание и упоритост да продължи да работи и да стане България разпознаваема навсякъде по света“, каза още тя.

Караянчева връчи отличието в категория „Изборът на Българите“. Първо място зае „Музей-крепост „Баба Вида“, гр. Видин“. Наградата прие кметът на Видин Огнян Цеков.

„За столицата 2017 г. беше успешна в сферата на туризма – 1,1 млн. са туристите за първите 10 месеца“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Фандъкова връчи наградата в Категория „Иновация“ 2017 г. на Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД. „За мен е голяма чест да връча награда точно в тази категория и то на един софиянец, който е създал толкова атрактивен веломаршрут. За София тази година беше успешна в сферата на туризма“, заяви тя. „Ръстът при нощувките е 13%. София беше отличена в различни международни класации. Благодаря на всички за успешната работа и поздравявам всички колеги в цялата страна, защото видяхме колко оспорвана бе тази категория“, каза още Йорданка Фандъкова.