МЗ: „Пирогов“ трябва да се преструктурира

Редица от проблемите в работата на „Пирогов“ се дължат на липсата на действащи медицински стандарти

Данните от проверката на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показват, че е необходимо преструктуриране на болницата, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Такава е тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие, се казва в съобщението. МЗ ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на „Пирогов“, като това ще включва оптимизиране на структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена.

Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала, се казва в текста.

Според проверката съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговарят на изискванията на медицинския стандарт.

Редица от проблемите в работата на „Пирогов“ се дължат на липсата на действащи медицински стандарти, например това са стандартите по хирургия и гастроентерология, се казва още в съобщението.

При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение има диспропорции и липсват единни правила и механизми, регламентиращи принципите за разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала.

В хода на проверката не е установен недостиг на медицински консумативи, необходими за работата на лечебното заведение.

Със заповед на изпълнителния директор от октомври 2017 г. в болницата се осъществява медицински триаж на постъпилите пациенти, което оптимизира приема и прегледите още с влизането в болницата.

В началото на месеца медицински персонал от „Пирогов“ протестира с дни срещу управата на болницата, искайки оставката на началника ѝ проф. Асен Балтов, припомня БиТВ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен