Е. Захариева: Дано БСП послушат Станишев за Истанбулската конвенция

Този дебат се води и в българското общество още от времето на 42-то НС, каза Цачева

Аз наистина много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти са послушат лидера на европейските социалисти – Сергей Станишев, и да поправят грешката на БСП за Истанбулската конвенция. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева на специална пресконференция на ГЕРБ.

„На разположение сме за голям дебат да обясним текстовете. Колеги, не се заигравайте с дребни популистки неща – че ще въведем трети, пети пол. Тази конвенция ще задължи българската държава да осигури превенция, възпитанието на децата, ще я задължи да осигури подходяща психологическа помощ за жертвите“, добави Захариева.

Темата за насилието срещу жените стои в основния дневен ред както на Съвета на Европа, така и на европейските институции, добави правосъдният министър Цецка Цачева. „Този дебат се води и в българското общество още от времето на 42-то НС, когато мандатоносител бе БСП. Той продължи и през 43-то НС, настоящият 44-и парламент трябва да приключи този дебат. Бяха извървяни конкретни стъпки в държавните институции и през април 2016 г. конвенцията бе подписана с условие за последващо ратифициране“, добави Цачева.

Тя изтъкна, че конвенцията може да бъде ратифицирана със съответни резерви „което е предложението, одобрено от МС, и изпратено на народните представители“.

„Големият финален дебат за съдържанието й безспорно трябва да се проведе в НС пред и от законодателите“, добави Цецка Цачева.

Председателят на НС Цвета Караянчева пък информира за предстоящ отворен дебат в Парламента за разясняване на текстовете на конвенцията. „В сряда в 14 ч. под мое ръководство ще има отворен дебат в зала Изток, на който каня всички народни представители, които се интересуват. Също госпожа Цачева, неин екип, госпожа Захариева, която ще бъде много натоварена тези дни“, каза Караянчева.

„От петък конвенцията е в НС, ще мине през много комисии. Така че имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат, да запознаем всички, НПО-та, поканени са и представители на вероизповеданията. За да можем да я ратифицираме когато всички са убедени в това, което ще гласуват“, заяви председателят на парламента.