Емил Радев: Европейското председателство открива изключителен шанс за България

Евродепутатът бе гост на дискусия на тема „Българското европредседателство“, организирана от Жени ГЕРБ-Добрич

„Началото на 2018 година е уникално време за България. Десет години след приемането ни в Европейския съюз България за пръв път председателства Европейския съвет. Това е времето, когато 500 милиона европейски граждани са съсредоточени към България. Много хора сега за пръв път опознават нашата държава и това е уникален шанс за нас в цяла Европа да разберат за нашия бит, култура, за богатата ни история и, разбира се, да разберат малко повече за политиките, които води България, за приоритетите“, заяви в Добрич ЕмилРадев – член на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП.

Той бе гост на дискусия на тема „Българското европредседателство“, организирана от Жени ГЕРБ-Добрич. В нея се включиха около 100 жени от областните Добрич и Варна. „Настоящата година е изключително важна за България и българското правителство, тъй като за първи път страната ни е председател на Съвета на Европейския съюз. Десет  години след присъединяването към Европейския съюз мнозинството от българите подкрепят Евросъюза и   България е уверена в европейския път“, подчерта  народният представител и областен ръководител на Жени ГЕРБ – Добрич Даниела Димитрова, която откри форума.

„Организацията на Жени ГЕРБ, оглавявана от ИренаСоколова, е доказала, че работи много сериозно, подкрепяйки приоритетитена  ГЕРБ и настранатани”, посочи ДаниелаДимова, която е членна НИС на Жени ГЕРБ. В дискусията участваха още народният представител от Варна Емилия Милкова и Йорданка Проданова – областен  ръководител на Жени ГЕРБ – Варна.

„Европейскотопредседателство открива изключителен шанс през следващите шестмесеца България да изиграе ключова роля за постигането на напредък по важни за  ЕС теми като миграцията,  сигурността, европейската интеграция на Западните Балкани”, подчерта Емил Радев. По думите му,  европредседателството не  е  фанфари и бляскави церемонии, а е свързано с важни решения, за които се изисква постигането на компромиси между държавите в ЕС. Със своите контакти в региона и с успешната външна политика на правителството ни, в лицето на премиера Борисов , България може да бъде изключително полезна. Убеден съм, че и  добрите дипломатически отношения с Турция, които поддържа страната ни, са важни за развитието на диалога между Анкара и ЕС, за партньорството в борбата с тероризма и овладяването миграционната вълна”, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Той определи като израз на голяма подкрепа за страната ни и посещението на Ангела Меркел  у нас във важен момент за съставянето на германското правителство.

Емил Радев бе категоричен, че клишето, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз е абсолютно неправилно. Според статистиката, ние сме на 12-о място в Европейския съюз със 74% усещане за корупция сред гражданите, докато Гърция е на първо място с 99 %. „Проблемът корупция не е проблем на България, не е проблем на Румъния, а на цяла Европа“, посочи Емил Радев. Той бе категоричен, че борбата с корупцията не е борба само на една или две държави, а трябва да се вземат общоевропейски мерки.

Акцент в дискусията на Жени ГЕРБ бе и  ратификацията на Истанбулската конвенция. „Странно е, чепартията на социалистите и демократите в ЕП бе сред нейните двигатели, а БСП се противопоставя, с което на практика се обявява против борбата с дискриминацията и насилието над жените”, подчерта Радев. Той цитира данни от проучване в Европа, според които всяка трета жена е  подложена на някаква форма нанасилие, а една от 20 жени е била изнасилена. „Конвенцията се основава на демократичните и християнските ценности,  защото чрез нея ясно се обявяваме срещу убийствата на честта, сексуалното осакатяване на жени,  трафика на хора.

За документа се изговориха страшно много лъжи относно въвеждане на трети пол, еднополови бракове и др. Такива текстове няма в конвенцията, която е подписанаот 44 държави, подчерта Радев. Според него, за да има спокойствие в обществото, по примера на Полша, българският парламент може да приеме декларация към решението за ратифициране на конвенцията, с която да обяви, че няма да въвежда еднополовите бракове. От нас зависи какво ще променим във вътрешното си  законодателство, посочи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„България е средотличниците в ЕС по спазване на финансовата дисциплина и поусвояване на еврофондовете. Нямаме бюджетен дефицит, а борбата с контрабандата дава отражение на  събираемостта в държавния бюджет. Поддържаме много добри макроикономически показатели и  на практика покриваме изискванията  за членство в Еврозоната. В  условията на валутен борд приемането на еврото няма как да доведе до дестабилизация“,заяви в отговор на въпрос от залата ЕмилРадев. Той отхвърли спекулациите,  че приемането на еврото ще предизвика сътресения в икономиката ни.

След дискусията дамите, сред които имаше и  представители на местната и държавната власт,  аплодираха възстановка на ритуали по повод Бабинден, организирана от пенсионерския клуб и читалището в кв. „Рилци” в Добрич.