Плевнелиев: Радев проявява двоен стандарт и няма ясна позиция по важни въпроси

Той оцени високо подписания през лятото на 2017 години договор за добросъседство между България и Македония

Една година, след като Росен Плевнелиев напусна Дондуков 2, той даде специална пресконференция, на която представи своята дейност през последните 365 дни. Тя е свързана предимно с прояви на международната сцена и основаната от него фондация „Решения за бъдещето“. Плевнелиев обяви, че категорично няма намерение да се връща в политиката. Той коментира и своя наследник на поста – Румен Радев, като разкритикува част от действията му. Плевнелиев подчерта, че Радев прилага двойни стандарти, като в чужбина заема една позиция, а у нас друга, което оказва много лошо влияние върху страната ни.

„Двоен стандарт беше демонстриран, когато президентът Радев подкрепи санкциите срещу Русия, но отиде в Полша и тук в България по всеки един повод поставя под съмнение санкциите срещу Русия. Значи ако сте за санкциите срещу Русия, излезте и го кажете. С гласа си, с подписа си, така както той направи в Брюксел, тогава всичко ще е наред, но ако едно подписвате, друго говорите олеквате много на международната сцена, това просто не е добре за България“, заяви Плевнелиев.

Плевнелиев даде още един важен пример – търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и Истанбулската конвенция. Радев подкрепи СЕТА в Брюксел, а у нас даде споразумението на Конституционния съд. По отношение на Истанбулската конвенция Плевнелиев видя двоен стандарт в действията и на БСП. И ги разкритикува, че заемат антиевропейска позиция. Партията на европейските социалисти категорично подкрепя конвенцията и призовава същото да направят и от БСП.

„В рамките на дебата аз видях двоен стандарт от гледна точка на БСП и най-отговорно заявявам все повече и повече се превръща в една антиевропейска партия. В последната една година десетки бяха примерите, където се вижда как БСП застава на антиевропейска позиция. Имаше доста пъти, когато президентът Радев и БСП съгласуваха позициите си“, допълни той.

Росен Плевнелиев оцени високо подписания през лятото на 2017 години договор за добросъседство между България и Македония. Той заяви, че за него е важно границите на Балканите да падат, а не да се издигат нови такива.