Енергиен експерт: Американските централи трябва да излязат на свободния пазар

Това е най-добрият вариант за промяна в договорите с производителя на електроенергия

Най-добрият вариант за разтрогване на договорите с Американските централи – ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 е те да излязат на борсата с оферта като всички останали производители на електроенергия. Това мнение изрази пред телевизия Европа енергийният експерт Иван Хиновски по повод планирането предсрочно прекратяване на споразумението с американските централи, за което се споразумяха премиерът Бойко Борисов и работодателските организации. Хиновски подкрепи идеята на правителството и бизнеса на свободния пазар да влязат повече производители на електроенергия, тъй като това би могло да доведе до по-ниски цени на тока и по-прозрачна конкуренция.

„Американските централи – ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 да излязат на свободния пазар – това е най-добрият вариант за промяна в договорите с производителя на електроенергия“, обяви пред телевизия Европа енергийният експерт Иван Хиновски по повод предлаганата от правителството реформа по разваляне на споразумението с централите.

„Промяна във формата на договорите – от договори за задължително изкупуване да бъдат договори за разлики, което значи, че централите ще участват на търговете за електроенергия и ще правят оферти, но разликата между тази, която е в договора за изкупуване ще се компенсира от Фонда за сигурност на електроенергийната система и централите да излязат на борсата да оферират цени, да участват като всички останали централи на борсата“, каза Хиновски.

Енергийният експерт определи като разумна и другата важна мярка, за която се споразумяха премиерът Бойко Борисов и работодателските организации – на свободния пазар да излязат повече производители. Към момента те са само трима, а се очаква да станат 300 и по този начин да се постигне пазарна цена на тока за бизнеса.

„Абсолютно правилна политика. Ние отдавна сме го повтаряли и то е ясно за всеки един, че когато има повече предлагане на една стока, дори на една стокова борса, цената пада, т.е тя се оптимизира. Този въпрос изникна когато се оказа, че има някои играчи, големи търговци, които спекулират на борсата, изкупуват големи количества електроенергия и ги препродават. Това е забранен от европейските регулаторни директиви, защото вторичен пазар не може да има“, коментира Иван Хиновски. Според него работата по либерализация на борсата трябва да продължи, тъй като това ще доведе до по-прозрачна конкуренция и по-справедлива цена на тока.