Р. Бъчварова: Напрежението между ГЕРБ и патриотите е туширано

Сегашното правителство в лицето на министъра, вицепремиера и особено премиера, се опитва да намери най-правилното решение

Началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова заяви, че отстъпването от подписването на Истанбулската конвенция е с цел да се стигне до „процедури, които да доведат до съгласие и общо разбиране по същността” на въпросния документ.

„В процедурата на разбирането изгубихме смисъла на изключително важна тема за цялото ни общество”, заяви тя пред Нова Телевизия.

Тя подчерта, че 47 държави – „европейски, съвременни и развити” са ратифицирали конвенцията и „България има всички основания”, да се присъедини към тях. Според нея българското общество е било подведено от „грешна интерпретация на някои елементи” от текста на конвенцията.

„Не оценихме, че могат да се допуснат спекулации, с които след това да се борим”, заяви тя. Тя смята, че е необходимо време, за да се обясни какво предлага конвенцията.

„Мисля, че има положителен резултат и той е, че червената лампа за домашното насилие свети в съзнанието на много хора”, каза Бъчварова.

„Няма пълни гаранции и аз не приемам този аргумент”, каза тя за тези, които твърдят, че не се знае какъв е ефектът от конвенцията в други страни.

За отношенията в коалицията, особено на фона на споровете около конвенцията, Бъчварова заяви, че има „диалог” и се „уважава мнението на останалите”. Тя добави, че правителството веднага се е разграничило от изказванията на Валери Симеонов за зелената евродепутатка Ска Келер.

Дискредитират ли ни изказвания като това на вицепремиера Симеонов или пък отказа от ратифицирането на Истанбулската конвенция? Според Румяна Бъчварова в Европа има голяма „добронамереност” към нас, но „при всички случаи това се взима под внимание, но не е пречка или условие за преднамерено отношение”. Тя подчерта, че във всяка европейска страна има сложни политически конфигурации.

„Нашите патриоти са представени в ЕП и там има други техни колеги, които поддържат тази политическа линия”.

Тя каза, че смята позицията на премиера Борисов за протестите около Пирин за „много честна и открита”.

„Сегашното правителство в лицето на министъра, вицепремиера и особено премиера, се опитва да намери най-правилното решение”, каза тя.

„Става въпрос за една група в обществото, която няма парламентарно представителство и протестите за възможност да изрази своята позиция”, каза тя за протестите на еколозите за Пирин.

Относно спора с БСП за "Луковмарш", тя каза, че официалната позиция на ГЕРБ е, че мероприятието не трябва да се провежда, заради възгледите, които се изразяват чрез него. „Много се опасявам, че се връщаме към една тема, която изглеждаше затворена за нашето общество – оценката на събитията около 1944 година и Народния съд”, заяви тя.

„Реферирайки към събитията от този период на историята и вкарвайки ги в ежедневната политическа битка, се връщаме много назад и представяме по погрешен и изменен начин тази тема пред по-младото поколение”, каза Бъчварова. С тази декларация БСП са върнали много назад партията си, каза Бъчварова. Тя подчерта, че е абсолютно невярно, че ГЕРБ толерират провеждането на мероприятия като Луков марш.

„Категорично го осъждаме, но това е проява на група граждани, която е в режим, който недопуска да бъде забранена категорично”, каза тя за марша.

„Не можем да оставяме черна дупка на картата на Европа”, заяви Бъчварова за европейската интеграция на Западните Балкани. Тя каза, че всички в Европа са припознали този български приоритет като изключително важен.

Тя припомни, че Жан-Клод Юнкер е предложил да завърши обиколката си на Западните Балкани в София, където да даде обобщение на резултатите от нея. „Изключително добър пример за това как Европа може да помогне, как действа и как се работи в съвсем конкретен и оперативен порядък”, каза Бъчварова и добави, че това е стил, който българското европредседателство е наложило.

„Има въпроси с Турция, която е в ход на процеса на подготовка на своето европейско членство, които трябва да се изяснят между европейските институции, държавите-членки и Турция”, каза тя. Срещата няма да решава двустранни отношения заяви Бъчварова.