К. Каракачанов: Трябва да подготвим и осигурим армията достатъчно

Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждане на доброволна военна подготовка

За да можем ефективно да използваме нашата армия при кризи, ние предварително трябва да сме я подготвили и осигурили достатъчно. Това значи да умеем да използваме пълноценно финансовите средства, отпуснати от българския данъкоплатец, като ги превръщаме в реални отбранителни способности. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в приветственото си слово при откриването на двудневната годишна конференция на началника на отбраната днес, 20 февруари, предаде пресслужбата на Министерството на отбраната.

„За да бъдат въоръжените сили надежден гарант на сигурността, е необходимо изпълнението и на друг ключов приоритет в програмата на правителството, насочен към подготовката на достатъчно хора за отбраната на страната. Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждане на доброволна военна подготовка за защита на Отечеството“, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му доброволната подготовка трябва да надгражда професионалната армия като осигурява допълнително подготвени млади хора, готови да изберат военната професия. "По темата вече е в ход широк обществен дебат", подчерта той.

За бюджета за отбрана министър Красимир Каракачанов припомни, че има утвърден „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ Планът съдържа две приложения, които засягат изпълнението на ангажиментите както по линия на НАТО, така и по линия на Постоянното структурирано сътрудничество на Европейския съюз. „Наш дълг е да работим за неговото конкретно изпълнение при това не само в количествено, но и в качествено измерение. Говорим за достигането на 2% от Брутния вътрешен продукт за отбрана, но ние имаме и друга ключова цел – 20% от бюджета за отбрана да се използва именно за ново и оперативно съвместимо въоръжение и техника на най-високо технологично ниво“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Като непосредствена задача министърът на отбраната посочи и разработването на следващия програмен документ за развитие на въоръжените сили в по-дългосрочна перспектива – до 2032 г.

Вярвам, че форуми като днешния набелязват единната посока на развитие и действие, които ще бъдат приложени с изискващите се воля, упоритост и решимост, на всички нива на управление на държавата. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев при откриването на тазгодишното издание на конференцията. Той посочи, че изборът на темата за форума - „Предизвикателства пред системата за отбрана и използването на Въоръжените сили при развитие на военно-политическа криза“ е продиктуван от нейната актуалност и съответства на динамично променящата се среда на сигурност, както и на отговорността да се поддържа и развива адекватна на сегашните реалности система за отбрана.

„Изводите от натрупания опит показват, че само военните усилия, без тясното взаимодействие с гражданските структури, не са достатъчни за предотвратяване на рисковете, произтичащи от динамичната обстановка на сигурност. Тя поставя все по-широк спектър от изисквания към отбранителните способности на страната ни в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз“, категоричен бе началникът на отбраната.

Генерал-лейтенант Андрей Боцев посочи, че за повишаване ефективността на системата за отбрана, необходимо е да бъде доразвита съществуващата нормативна база, теория и практика, да се обсъдят и предложат направления за нейното усъвършенстване, като сложна съвкупност от военни и невоенни способности.

На откриването на конференцията присъстваха председателят на Комисията по отбрана Константин Попов, висшият команден състав, ръководители и представители на държавни институции, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия