Валентин Радев: У нас има около 3000-4000 имигранти

Имаме срок до ноември да усвоим 160 млн евро по интегрираната система за охрана на границата

Отношението ни с Турция за охрана на общата граница е отлично, много добро. И то по оценка на Фронтекс, европейски депутати, които са били на границата ни, установяват с изненада, че има нулев натиск. 84 процента по-нисък спрямо миналата година. У нас има около 3000-4000 имигранти. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в студиото на "Денят започва".

Имаме срок до ноември да усвоим 160 млн евро по интегрираната система за охрана на границата.

В Европарламента чух, че разделянето на Румъния и България не трябва да бъдат разделяни по пътя към Шенген. Аз самият също съм на такова мнение, каза Радев.

Две-три държави имат притеснения за членството ни в Шенген. Постоянно трябва да информираме, да ги успокояваме и убеждаваме. Те се притесняват от каналджийство. Сега ни е шансът. Натискът по границата е нулев. Дни наред никой не опитва да минава незаконно. Хващаме по 1-2 през дни с колегите от Сърбия. Затова ни бяха дадени и 160 млн. евро от Европейската комисия, коментира още Радев.

Цялата граница с Турция е с ограда, а сега текат дебати как да бъде поддържана. Където видим просека, ние го поправяме веднага. Това обаче не е наш ангажимент, коментира министърът. По думите му тези съоръжения са грижа на областните управители.

Според него съществуващото видеонаблюдение се поддържа и работи. Закупува се и автомобилна техника. Това е действителната охрана. Който премине, бързо го хващаме, коментира още министър Радев.

В студиото на "Денят започва" министър Радев каза, че има договорка с електроразпределителните дружества за информационна кампания срещу телефонните измами. Ще бъде публикувана информация във фактурите за ток за това да не бъдат давани пари на непознати, тъй като това не е практика в Министерството на вътрешните работи.

Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"