Ц. Караянчева: Не съм съгласна с оставката на Теменужка Петкова

Може би Теменужка Петкова иска да премахне всякакви съмнения за нейно участие в тази сделка

Очаква се съветът на управляващата коалиция да се събере в сряда или четвъртък, за да обсъди номинацията за нов енергиен министър. Това каза пред БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя не разкри името на наследника на Теменужка Петкова. Тя подаде оставка, заради дългогодишното си приятелство със собственичката на фирмата, която купува активите на ЧЕЗ.

"Може би Теменужка Петкова иска да премахне всякакви съмнения за нейно участие в тази сделка и така е решила. Аз не бих се съгласила с тази оставка. Много добър министър е. От 800 милиона лева загуба в сектора, тя направи така, че да има печалба", каза Караянчева.

"С председателя на енергийната комисия Делян Добрев работеха в много добър синхрон", добави тя.

Караянчева коментира и оставката на Жаблянов. "Насъбраха се много скандали около него. Той като зам.-председател на НС да казва,че договорът с Македония е "недоносче", това е загърбване на европейските ценности", коментира Цвета Караянчева.

"Председателят трябва да е арбитър в НС, трябва да сме прецизни в работата си", добави тя и бе категорична, че лично мнение не бива да се изразява толкова остро на тази позиция и да се защитават позиции на определена партия.

Според Цвета Караянчева и президентът оставя двусмислени послания в публичното пространство: "Румен Радев постояно се възползва от правото си на вето, което е негово право. Но кагато е толкова често, то девалвира. Не може за всеки законопроект да се налага вето. Трябва да се разговаря и със съответната политическа сила, която е внесла определения закон, и с експертите, трябва и с тези на комисията в НС", коментира председателят на НС.

"Остава впечатление, че когато БСП са недоволни от някой закон и гласуват против, президентът налага вето. Не искам да си мисля такова нещо, но остава такова впечатление в публичното пространство", подчерта Караянчева.