Е. Караниколов: Ще окажем пълна подкрепа на иранските фирми

Иранският пазар е втората по големина икономика в Близкия Изток

„За българското правителство разширяването на търговско-икономическите връзки с Ислямска република Иран е важно и сме готови да окажем пълна подкрепа на иранските фирми, които желаят да инвестират в България“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който заедно с министъра на външните работи на Иран Мохаммад Джавад Зариф откри българо-ирански бизнес форум.

Министър Караниколов подчерта, че съществува широк потенциал за развитие на двустранните търговски връзки и призова българските фирми да се възползват ефективно от времето за двустранни срещи с иранските компании, като обсъдят възможностите за съвместна дейност. „Иранският пазар е втората по големина икономика в Близкия Изток. Настоящият форум дава отлична възможност да представите предимствата и качествата на вашите продукти и производствени технологии“, каза той.

Икономическият министър изтъкна, че България е отлична дестинация за правене на бизнес, а преките чуждестранни инвестиции нарастват с 37% спрямо предходната година. Той коментира още мерките за стимулиране на инвеститорите чрез Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), както и възможностите за участие на ирански фирми в българските индустриални зони чрез Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) и в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“.

„Търсим международни партньори за участие в проекта, който предоставя добри условия за иранските компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа“, поясни той. Министър Мохаммад Джавад Зариф от своя страна отправи покана към министър Емил Караниколов да посети Иран, начело на бизнес делегация.